"En klassisk smulpaj på det sköna blå
som jag gör med lite extra nyttigheter.
Gott, lätt och fort!"

 

Blåbärspaj med
pumpa och solrosfrön

1 liter blåbär

1 dl socker

1 msk potatismjöl


Smultäcke

100 gr osaltat smör

3 dl vetemjöl med fullkorn

1 krm salt

1 msk vaniljsocker

2 dl blandning av solrosfrön och pumpakärnor


Häll över de rensade bären i en pajform, strö över socker och potatis mjöl. Dela upp smöret i mindre bitar och blanda ordentligt med mjölet. Bästa sättet är att kavla upp ärmarna och ta i med hårdhandskarna, det går fortast. Arbetas degen för länge blir den svårt att fördela över pajformen. Tillsätt salt, vaniljsocker och fröblandningen som hastigast så den förblir smulig. Strö över smultäcket jämnt över blåbären. Grädda av i ugnen på 175 grader i 25 minuter. Servera gärna med lättvispad grädde eller varför inte en hemlagad vaniljsås?

Vaniljsås

2 dl mjölk

3 dl grädde (1½ dl uppvispad och 1½ dl blandad med mjölken)

1 vaniljstång

3 äggulor

1 dl socker

1 msk maizenamjöl

Häll mjölken och hälften av grädden i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna och lägg i mjölken. Koka upp och ta av kastrullen från plattan, låt vaniljmjölken stå och dra i 10 minuter.

Vispa äggula, socker och maizenamjölet luftigt. Sätt sedan på kastrullen igen på spisen och låt mjölken sjuda upp. Häll i äggsmeten och vispa under hela tiden tills den börjar tjockna på sig. Ta då av den och rör ytterligare någon stund.

Sila av såsen och låt den svalna i kylen. När den är helt kyld blandar du i den resterande uppvispade grädden.

 

Åter till Saras smaker »