"På det här bröllopet så alla detaljer verkligen
'ja!' till varandra. Bra meny, vacker dukning,
trevliga människor och framför allt, ett underbart
brudpar. Här delar jag med mig av små och lätta
recept från bröllopsmenyn. De passar lika bra till
vardagslyx som till fest."

Hela bröllopsmenyn »

 

Rätter från bröllopsmeny

 

Grillade pilgrimsmusslor med parmaskinka
på spenatbädd med tomatvinegrette och rostat tunnbröd

Passar till förrätten eller bara som tilltugg med lite ädelostcremé och strimlad paprika.

1 tunnbröd

1 msk kallpressad olivolja

flingsalt

Börja med att skära 1 cm breda sticks av tunnbrödet och lägg dem sedan på en ugnsplåt. Pensla tunnbrödet med olivoljan och strö över flingsaltet. Grädda av i ugnen på 150 grader i cirka 10 minuter eller tills brödet får en vackert gyllenbrun färg. Tag ut och låt svalna.


Rotsaksgratäng på rötter

250 gr fast potatis

250 gr morötter

250 gr rotselleri

200 gr kålrot

4 dl grädde

4 dl standard mjölk

3 st. vitlöksklyftor

salt och cayennepeppar

(citronsaft efter smak)

maizenaredning

stark ost till gratinering, t ex Allerum Prästost eller Västerbottenost

Börja med att skala och tvätta alla rotsaker, skär dem sedan till grova strimlor antingen för hand eller med hjälp av en hushållsassistent. Lägg dem sedan i en tjockbottnad kastrull och häll over vätskan, låt rotsakerna försiktigt sjuda tillsammans med vitlöken och rör om med måtta så att inte rotsakerna mosas för mycket. Känn av efter hand tills rotsakerna har en liten hårdhet kvar i sig, de kommer gå klara i ugnen sedan. Smaka av med salt och cayennepeppar och några stänk av citronsaft, red sedan av efter behov om den skulle vara för lös, konsistensen ska vara som en stuvning. Häl över i en gratängform och strö över osten och gratinera av i ugn på 200 grader i c:a 10 min eller tills osten börjar få en gyllenbrun färg.


Vaniljpannacotta med björnbärskompott smaksatt med lime och citronmeliss

En enkel och uppskattad dessert med en frisk björnbärskompott.

Vaniljpannacotta (5 st.)

4 dl grädde

1 dl standardmjölk 3%

4 msk socker

1 vaniljstång delad och urskrapad

2 gelatinblad

Börja med att lägga gelatinbladen i vatten i cirka 10 minuter så att de mjuknar. Under tiden värmer du upp grädden och mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljstång och socker. Precis innan det kokar upp tar du av kastrullen från spisen och låter det svalna något. Lägg i gelatinbladen och smält dem under omrörning. Sila av gräddmjölken innan du häller upp i glasen. Låt svalna i rumstemperatur ett tag innan du ställer i dem i kylen för stelning i cirka 3 timmar.

Går även att servera med favoritbären eller med fint hackad fruktsallad med lite basilika.

 

Björnbärskompott

2 dl björnbär (frysta eller färska om så finnes) eller andra bär

skal från 1 limefrukt

saft från ½ lime

5 st. citronmellisblad, strimlade

¾ dl socker

1msk citronsaft

2 msk vatten

Häll björnbären i en skål och blanda med skalet och saften från limen, tag en kastrull och koka upp socker med citronsaft och vatten, låt koka tills sockerkornen är upplösta. Låt sockerlagen svalna något innan du häller över bären och blanda i citronmellisen på slutet.

Förvara i kyl tills du ska servera rätten.


Cupcakes med hallonsmörkräm

Krämiga ihåliga muffins som är perfekta att fylla med favoritkrämen eller med färska bär.

 

Cupcakes, (10 st.)

100 gr smör

2 ägg

2 ½ dl socker

1 ½ tsk vaniljsocker

1 krm salt

5 msk kakao

2 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

50 gr nougat, skuren i små tärningar

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vaniljsocker, salt, kakao, mjöl och bakpulver. Vänd sedan ner nougaten och till sist smöret. Använd stora muffinsformar och fyll dem till hälften med muffinssmeten. Grädda av på 200 grader i c:a 12 minuter. Ta ut och låt svalna i formarna.

 

Hallonsmörkräm

150 gr rumstempererat smör

1 ½ dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 äggula

½ dl hallonsås (uppkokta hallon i en tiondel socker jämte bär, mixade till en slät sås)

Rör smör, flor- och vaniljsocker mycket poröst. Tillsätt äggulan och rör ytterligare en stund, vänd sedan försiktigt ner hallonsåsen och förvara den i kylen. När alla cupcakes har svalnat ordentligt fyller du dem med hallonsmörkräm. Toppa med vispad grädde och lite strimlad mynta.

 

Åter till Saras smaker »