Saffransbuljong med halstrade
pilgrimsmusslor och citronfärskost

(4 personer)

6 dl grönsaksbuljong

1 ½ dl vitt vin

1 liten fint hackad lök

50 gr rotselleri i små tärningar

50 gr morot i små tärningar

½ tsk fint stött fänkål

2 msk olivolja

0,5 gr saffran

salt och cayennepeppar

Fräs lök, selleri, morot och fänkål i olivoljan, häll över vinet och låt det koka ner i någon minut. Strö över saffranet och tillsätt buljongen. Låt sjuda i 20 min, smaka av med salt och lite cayennepeppar och om buljongen saknar lite friskhet, några stänk med citronsaft.

4 st fina pilgrimsmusslor

1 msk olivolja

½ vitlöksklyfta, fint skivad

Lägg musslorna i en plastpåse tillsammans med oljan och vitlöken, låt stå och dra i kyl 1timme. Musslorna får torka på lite hushållspapper så de blir torra tills de ska halstras i en torr het panna. Halstra dem på båda sidor så de får en bra yta, men tänk på att inte översteka dem, låt det hellre vara lite "kärna" inuti dem.

100 gr färskost naturell

zest = rivet skal från ½ citron

1 msk citronsaft

3 msk hackad dill

salt och vitpeppar

Blanda allt i en bunke och förvara i en tät burk i kylen.

Servera gärna ett gott grovt bröd till buljongen.


Åter till Saras smaker »