"Att ta vara på allt vad hösten ger och göra
det i små skalor - det gör det hela lite roligare..."

Valnötsscones med
rönnbärsgelé och färskost

500 gr sköljda och avrunna rönnbär

1¼ dl vatten

strösocker (lika mycket som den avrunna saften väger)

1½ cl cognac

Koka bär och vatten i 15 minuter och häll sedan över bären i en fintrådig sil och pressa ur saften med baksidan på en slev. Häll sedan över saften i en saftsil och låt den rinna av ordentligt i 1 timme eller tills att bärresterna känns torra. Under tiden steriliseras glasburkar med lock, koka dem och låt torka i ugnen på 75 grader tills gelén ska hällas upp. Mät upp och väg den avrunna saften, väg sedan upp samma mängd strösocker och låt det sedan gå med i ugnen i 10 minuter i en ugnsform så den får lite värme, då smälter det snabbare i rönnbärssaften. Koka upp saften och skumma noga bort allt skum och eventuella orenheter. Ta av från plattan och häll i sockret och rör kraftigt tills sockret har smält och ytan börjar bli rynkig, då tillsätter du cognacen och rör om ordentligt. Häll genast upp på burkar och skruva på locken med en gång, vänd burkarna upp och ner. Du måsten vara snabb för gelén stelnar snabbt.


Valnötsscones

6 stora muffinsformar

4 dl vetemjöl

½ t sk salt

3 t sk bakpulver

50 gr smör

2 dl mjölk

1 dl hackade valnötter

Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke och fin fördela smöret i mjölblandningen. Tillsätt mjölk och valnötter, blanda ihop degen raskt. Dela upp degen i sex lika stora delar och rulla dem lätt i handen. Lägg bullarna i varsin form och nagga dem med en gaffel. Grädda av dem på 225 grader i c:a 10 minuter. Låt dem svalna något under en bakduk innan de serveras.

Åter till Saras smaker »