Rubrik

Skriv din text här...

Goda och saftiga bullar till vårfina utflykter.

Mandelbullar med fröskross


 Till cirka 40 bullar behöver du:
 
50 gr jäst
1/2 dl socker
2 krm salt
1 tsk malen kardemumma
100 gr smör
5 dl mjölk
1 ägg
12 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
 
Smält smöret och häll över mjölken och låt det bli fingervarmt ( 37 grader ), smula ner jästen i en bunke och häll över
mjölkblandningen och rör tills jästen har smält. Tillsätt sedan socker, salt, kardemumma och ägg och rör tills ägget har gått in i mjölken.
Ha sedan i mjölet och arbeta in det ordentligt, degen ska vara ganska lös, på det sättet blir inte bullarna så torra. När degen är slät,
låt den då jäsa i ca 30 minuter under bakduk. Under tiden görs fyllningen i ordning:
 
200 gr mandelmassa
1 1/2 msk kanel
1 1/2 msk vaniljsocker
100 gr smör rumstempererat
1/2 dl socker
 
Riv mandelmassa på ett rivjärn och blanda tillsammans med smör, socker, kanel och vanilj till ett jämnt mandelsmör.
Låt stå tills bullarna ska bakas ut.
 
När degen har jäst klart hälls den ut på ett bakbord som är lätt pudrat med mjöl. Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut degen jämnt
till en rektangulär form. Var noga med att pudra lite mjöl så den inte fastnar i varken bord eller kavel. Bred sedan försiktigt på ett tunt lager mandelsmör. Ibland spricker degen men det är bara att lappa ihop. Rulla sedan ihop degen till en lång korv och dela upp den i cirka 20 lika stora bitar och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper i botten eller direkt i bullformar. Tryck till dem lätt så de blir jämnhöga, jäs sedan under bakduk i cirka 15 min till. Gör likadant med den andra degen...
 
Jag har alltid en blandning med frökross i skafferiet för diverse bakning och salladstopping. Den består av:
 
1/4 pumpafrön
1/4 melonkärnor
1/4 kokosflingor
1/4 hackade cashewnötter naturella
 
Man kan ta sina egna favoriter, den här passar bäst till bakning.
 
När man ska grädda av bullarna penslas de först med 1 uppvispat ägg. Strö över frökross och toppa det hela med lite råsocker.
Baka av bullarna på 175 grader i cirka 10-12 minuter och låt dem sedan svalna på galler under duk.