"Något litet inför jul och nyår..."

Pepparrotssill med
tunnbrödssticks och löjrom


(4 personer)

16 inlagda sillbitar

1 dl crème fraîche 34% uppvispad

½ dl majonnäs

c:a 3 msk färskriven pepparrot

1 tsk citronsaft

salt och vitpeppar efter behag

40 gr löjrom

1 tunnbröd från Rälta

1 msk olivolja

flingsalt

Börja med att vispa upp crème fraîche och blanda sedan ned majonnäsen, riv ner pepparroten och smaka av efter hand så du inte tycker att det blir för mycket hetta i den.

Ge pepparrotscrèmen ett friskt inslag med citronsaften och smaka av med salt och peppar.

Låt sillbitarna rinna av i ett durkslag innan de får gå med i crèmen, låt dem sedan stå i kyl c:a 1 timme så att smakerna får sätta sig innan serveringen.

Under tiden skärs tunnbrödet i små stänger på c:a 2 cm, och sedan delas de på diagonalen så de formar ”höga segel”. Lägg på ugnsplåt och pensla dem med olivoljan och strö över flingsalt innan de rostas på 150 grader tills de fått en vacker färg (c:a 5 min). Låt svalna på plåten och förvara dem sedan torrt.

Lägg upp sillen på småtallrikar. Eller varför inte i ett högt favoritglas? Dekorera med en klick löjrom på toppen och en liten dillvippa och tunnbröds sticks vid sidan om.

Vill man ha denna som en hel förrätt passar det utmärkt med en liten fräsch bladsallad till.


Åter till Saras smaker »